Horosz Réka dion és gestalt terapeuta

“A terápiás kapcsolódásokban hiszek. Abban, hogy bizonyos emberek azok, akiktől gyógyulunk, tanulunk. Megtalálni azt, akivel ez meg tud történni talán a legfontosabb része a folyamatnak. Szeretem a munkámban, hogy emberekkel dolgozom nem technikákkal. Érdekel annak lehetősége, hogy teret nyissak olyan egyéni felfedezéseknek, amik által tágulnak a választási lehetőségek. A lehető legkisebb és legtalálóbb impulzus megtalálása izgatja a fantáziám.

Erősségeim, érdeklődéseim: gyerekkorom óta a táncon, harcművészeteken, meditáción, tanuláson és tanításon keresztül tanít a testem, eddigi legnagyobb tanítómesterem. 20 éves body -mind és 5 éves meditációs tapasztalat támogat a munkámban. Életem része még a tánc és zene, érintésterápia és mozgásterápia, craniosacrális terápia, Tai-ji.
A táncban magam vagyok, erős kötésben a léttel, szűnnek az előjelek.
Ezért táncolok két évtizede. Modern táncot, kontakt improvizációt, argentin tangót, és keresem a mozgás szabadságát mindenben, amivel találkozom. A mozgás a szórakozásom, az inspirációm és a gyógyírem. A millennium óta leginkább a kínai és a hawaii tradíciókban, a polinéz masszázstechnikák és a Tai-ji és Qigong világában. 2005 óta tanítok Magyarországon, Németországban, Hollandiában.
A tér érdekel, amit a tudatosság megnyit bennünk, a lehetőségek tere.

Célom, hogy a a hozzám fordulók tudatossá váljanak belső erőforrásaikra, valamint saját tapasztalásukra és ez által tapasztalatra tegyenek szert abban, hogy ha akarnak, hogyan tudnak ebben másoknak segítségére lenni.

Végzettségem: ELTE irodalom, germanisztika szak (1993-97) , Természetgyógyász Akadémia (1999-2001), önismereti táncterápiás képzés (2001-2003), Családálítás-sorsmodellezés (2005-2006), Gestalt terápia képzés (2013-2017), Biodinamikus Craniosacrális kezelés (2015)

Dion masszázs terápia

Hatékonyan oldja a stresszt fizikai, érzelmi és szellemi szinten. Lágy, nem manipulatív eszköz rohanó világunkban, aminek segítségével a túlzott információáradat közepette ismét haza tudunk találni a testbe, ahova megszülettünk, biztonságban újra kapcsolatba lépve érzeteinkkel érzelmeinkkel, ami segít az életben való tájékozódásban.

A Dion érintésterápia a bennünk rejlő lehetőségek terének a felfedezésére hív az aktív és a befogadó oldalunk közti egyensúly megteremtésével.

Hatékonynak bizonyult a következő esetekben:

  • stresszes élethelyzet (munkahelyi nehézség, családon belüli feszültségek)
  • nagy váltások, mint pl. válás, házasság, gyerekszülés, munkahelyváltás
  • izomfájdalmak
  • szorongás
  • tanulási és koncentrálási nehézségek
  • fogantatási nehézségek
  • traumatikus múlt, mind fizikai mind lelki szinten (testi és érzelmi erőszak, balesetek, emésztőrendszeri nehézségek)
  • elakadás

Kliensek írták:

“Életem egyik legfontosabb “terápiás” élménye volt ez veled, amelyben megkaptam tőled, megélhettem veled olyan “valamiket”, amiknek hiányát mindig is éreztem, de sosem gondoltam, hogy ezeket valaha megkaphatom, később, máshogy, mástól. Valami helyre került, begyógyult, kisimult, ellazult, kinyílt.
Azóta is bármikor rágondolok, nagyon erős az élmény.

Hálás vagyok neked”

Zs, pszichológus, képzőművész

Mi a Gestalt?

nehéz kérdés. Elsősorban azt mondanám, menj és próbáld ki. (Van erre idő és tér pl. a Gestalt egyesület által szervezett Gestalt Kóstolók során)

Többet ‘mond’ róla a tapasztalat, mint sokezer szó.

Ha mégis szavakkal szeretném leírni a leírhatatlant, valahogy így tenném:

Mi a Gestalt terápia célja?

Általában azzal jönnek az emberek, hogy változtassanak az életükön. És ez fontos, és szívük joga. Egy Gestalt szemléletű terapeuta sokkal inkább a választás oldaláról közelít, mint a változás oldaláról. Egyik cél lehet az, hogy a kliensnek minél tágabb tudatossága legyen arról, hogy mi az amit a világból ő észlel, azaz, mi az ami számára VAN, valamint tudatos legyen saját erőforrásaival kapcsolatban. Ahogy mindkét terület tudatossá válik, megnyílik a választás lehetősége. Ha a választás aztán nehézségekbe ütközik, tovább tudunk menni azon a nyomon, hogy mi akadályozhatja, hogy valami mást tegyél, ha az amit addig tettél nem volt a legideálisabb a számodra és ezért más mellett döntöttél.

Tudatosságon alapuló döntés. Ha a terápia céljaként kell valamit megneveznem, leginkább ez az.

Aztán a kliensen múlik, hogy ebből létrejön-e változás. A terápia célja a lehető legkisebb de még elegendő támogatás adása a tudatosság megszületéséhez, amiből aztán a választás megszülethet.

A tudatosság tanulási terepe maga a kapcsolódás.

A felismerés, a megértés tapasztalati tanulásból vagy egy másik emberrel folytatott dialógusból fakad. A különbözőség táplálja a tudatosságot. A tapasztalati tanulás mindenkinél más és más. Történhet a mozgás, a lélegzés, a hangadás vagy akár a beszéd terén. Terapeutaként feladatomnak tartom a nem túl nehéz ámde nem túl könnyű kísérletezési tér közös megteremtését a klienssel.

A kísérletezés célja minden esetben az abból születő tudatosság. Tanulni leginkább abból tudunk, ha olyat teszünk, amit még nem tettünk addig. Ha tudjuk mi egy kísérlet kimenetele az inkább feladat. Kísérletezésünk célja az új információ gyűjtése. Olyan tanuláshoz juthatunk, ami lehetetlen csupán azáltal, ha gondolkodunk róla.

Nem kell feltétlenül óriási dolgokra gondolni. Egy-egy kísérlet lehet akár a légzés vagy a testtartás ránk gyakorolt hatásának megvizsgálása.”

a weboldalam további infókkal: www.rekahorosz.com